Ortodontija prihodnosti

Pred nekaj tedni smo obiskali ZDA, kjer sem se v Los Angelesu udeležil ortodontskega kongresa, ki ga je organizirala Ameriška ortodontska organizacija. Poleg novih sodobnih postopkov zdravljenja in inovativnih zobnih aparatov je bilo veliko govora tudi o prihodnosti ortodontskega zdravljenja, ki bo še učinkovitejše, hitrejše in predvsem še bolj digitalizirano, kot je zdaj. Digitalizacija je poleg poenostavitve procesa zdravljenja že prispevala k večji učinkovitosti zdravljenja in izboljšanju končnega rezultata.

Digitaliziran nasmeh

Takojšen prikaz na zaslonu pa olajša komunikacijo s pacienti.

Če zavrtimo čas deset let nazaj, se je vsakemu pacientu pred začetkom zdravljenja vzel odtis njegovega zobovja z odtisnimi masami. Temu se lahko danes povsem izognemo z intraoralnimi 3D-skenerji, ki prenesejo tridimenzionalno »sliko« našega zobovja neposredno na zaslon, in to istočasno ob skeniranju. Skeniranje se izvede neposredno (intraoralno), kar omogoča res natančno sliko stanja zobovja. Takojšen prikaz na zaslonu pa olajša komunikacijo s pacienti, saj je razumevanje težave in zdravljenja veliko boljše. Skeniramo lahko tudi klasične odtise ali mavčne modele, vendar ob takšni tehnologiji, kot jo imamo danes, to res ni več potrebno.

Virtualni prikaz ortodonskega zdravljenja

Poleg vaše digitalne »slike« nasmeha tudi vse ostale podatke shranjujemo v digitalni obliki.

Poleg vaše digitalne »slike« nasmeha tudi vse ostale podatke shranjujemo v digitalni obliki. Množica papirnatih kartotek in listov je preteklost. Pacientovo kartoteko ustvarimo elektronsko, vanjo vnesemo vse vaše podatke, med katere spadajo tako osebni podatki, podatki o zdravju in stanju kot tudi diagnostični podatki, med katerimi so digitalizirane slike zobovja, fotografije, analize, zobni rentgen in drugi digitalni modeli. Vse to nam omogoča, da lahko te podatke med seboj združimo, primerjamo in izvedemo virtualni postopek zdravljenja, ki nam prikaže celoten proces in končni rezultat. S tem predvidimo izzive, ki nas čakajo med samim zdravljenjem, in se tako lahko nanje predčasno pripravimo ali pa se jim izognemo. Vsekakor pa je v človeški naravi tako, da je veliko lažje priti do cilja, če ga vizualiziramo oziroma vidimo. Z digitaliziranim načrtom zdravljenja je to vsekakor mogoče.

S sodobno tehnologijo do lepega nasmeha

Umetna inteligenca postaja del vsakdana pri ortodontskem zdravljenju. Intraoralno skeniranje in načrtovanje nekaterih zobnih aparatov (preberite si več o zobnem aparatu Invisalign) sta že del novih tehnologij v ortodontiji. Vendar pa je prostora za napredek še veliko in na ameriški konferenci smo lahko videli, kam nas bo zanesla pot v naslednjih desetih ali dvajsetih letih. Poleg tega, da že zdaj lahko z vnosom pacientovih podatkov in preteklih izkušenj predvidimo najboljši način zdravljenja, pa se bodo tem podatkom pridružili še genski zapisi vsakega posameznika, kar bo ortodontom omogočilo povsem personaliziran postopek zdravljenja, ki bo tako še hitrejši in učinkovitejši, kot je zdaj. Vsekakor komaj čakam, da vidim, kaj nam bosta prinesla prihodnost in sodobna tehnologija.