Piran – Ljubljana – London – Postojna

V svojem prvem zapisu želim z vami, dragi bralci in pacienti, deliti svojo osebno pot, ki je na osebni in poslovni ravni prepletena s štirimi mesti v naslovu. Zadnje desetletje in pol se moje življenje vrti nekje vmes.

Čeprav zadnja leta z družino živim v Postojni, kjer vodim zasebno ortodontsko ordinacijo Orto MG, sem po duši Primorec.

Čeprav zadnja leta z družino živim v Postojni, kjer vodim zasebno ortodontsko ordinacijo Orto MG, sem po duši Primorec. Otroštvo sem preživljal v Piranu, kjer smo živeli z družino – staršema, starejšim bratom in bratom dvojčkom. Po končanem šolanju na piranski gimnaziji sem se odločil za študij dentalne medicine na Univerzi v Ljubljani. V času študija sem spoznal tudi svojo ženo Jano, ki je obiskovala Pravno fakulteto.

Po zaključku univerzitetnega študija sem se vrnil na Obalo. Naslednja tri leta sem v Kopru delal v zasebni ordinaciji kot splošni zobozdravnik, občasno pa tudi v koprskem zdravstvenem domu in tamkajšnjem zaporu. Prav ta izkušnja je bila zame zelo zanimiva, saj zobozdravnik v zaporu deluje z omejenimi sredstvi in hkrati z željo, da pomaga vsakemu pacientu.

V tem času sem dobil priložnost, da svoje znanje nadgradim s specializacijo v Londonu, zato sva se z ženo odločila za selitev. London je za življenje, študij in delo precej zahtevno mesto in sam sem bil glede selitve precej skeptičen. Zahvaliti se moram Jani, ki mi je pomagala, da sem presegel svoje pomisleke in stopil iz cone udobja. Leta 2009 sem začel s študijem na prestižnem londonskem King’s Colleage- u, kjer sem naslednja tri leta opravljal magisterij in specialistični študij ortodontije. Poleg intenzivnega študija sem štirikrat tedensko pod nadzorom specialista ortodonta delal tudi v dveh londonskih bolnišnicah, s tem pa pridobival neprecenljive izkušnje dela s pacienti. Študij v Londonu je imel poleg rednih predavanj in praktičnega dela tudi močan raziskovalni del, neizmerno hvaležen pa sem tudi profesorjem, ki so bili v času študija nam, študentom, vedno na voljo za dodatna vprašanja.

London nama je dal veliko. Spoznala sva življenje v multikulturnem in kaotičnem mestu…

Z Jano sva v Londonu živela v prestižnem predelu Notting Hill, kjer sva tri leta gostovala pri mojem stricu. London nama je dal veliko. Spoznala sva življenje v multikulturnem in kaotičnem mestu, ki ponuja ogromno, odpira pogled na svet, vnaša optimizem, a se v njem nikoli nisva počutila zares domače. Oba sva v času življenja v angleški prestolnici opravila specializaciji oziroma magisterija, nato sva začela razmišljati o družini. Življenja z otroci v Londonu si nisva želela, zato sva se odločila, da se vrneva v Slovenijo.

Priznam, pogosto me vprašajo, zakaj sva se vrnila? V času, ko vse več sodržavljanov zapušča Slovenijo in odhaja na delo v tujino, sva midva sprejela odločitev in se vrnila. Odgovor je enostaven: lepote življenja v Sloveniji ne nadomesti nobeno tuje mesto. Slovenija je odlična država za družinsko življenje, narava je neopisljivo lepa in bogata, povezanost z drugimi državami in mestu pa hitra in preprosta. London nama je dal tisto, česar v Sloveniji nisva dobila – dodatnih izkušenj in predvsem izobrazbe. Slovenija pa nama je dala družino, možnost odprtja zasebne ordinacije in predvsem zadovoljstvo, da lahko ustvarjava v okolju, ki ga oblikujeva skupaj in z našimi pacienti. Moje življenje je še vedno prepleteno z vsemi štirimi mesti. Del družine še vedno živi na prelepi slovenski obali, Postojna je naš dom v zasebnem in poslovnem smislu. V London se še vedno vračam enkrat mesečno, kjer s kolegom vodiva tečaje ortodontije. Ljubljana pa je tista, v katero se z Jano z veseljem vračava, pa naj gre za sestanke, občasne skoke na zajtrk in brunch ali pa kar tako, za iskanje dodatnih navhidov, ki ti jih lahko da le mesto.