Za nov in lep nasmeh ni nikoli prepozno

Naj vas pomirim – za ortodontsko zdravljenje ni nikoli prepozno in zanj ne boste nikoli prestari. Čeprav drži, da je optimalna starost med 10. in 14. letom starosti, saj v tem obdobju ortodonti lahko zagotavljamo najkrajši možni čas zdravljenja, pa zgornje starostne omejitve ni.

Pri svojih odraslih pacientih slišim predvsem tri skrbi, ki navadno vplivajo na njihovo odločitev…

Pri svojih odraslih pacientih slišim predvsem tri skrbi, ki navadno vplivajo na njihovo odločitev o ortodontskem zdravljenju. Prva skrb je povezana z omenjenim mišljenjem, da smo za zdravljenje prestari. Druga se dotika vidnosti zobnega aparata in skrbi, da bo posameznika to oviralo pri vsakodnevnem življenju. Tretja najpogostejša skrb pa se dotika mnenja, da je zdravljenje pri ortodontu predrago in zato nedosegljivo.

Nasmeh je ena prvih stvari, ki jih opazimo pri človeku ter pomembno vpliva na raven osebnega zadovoljstva in samozavestne drže. Posledično to seveda vpliva tudi na kakovost in uspešnost življenja. Ljudje, ki imajo lep in zdrav nasmeh, se smejijo več, so bolj družabni, po nekaterih raziskavah pa celo dosegajo boljše rezultate v šoli oziroma kasneje v službi. Verjetno med nami ni človeka, ki si ne bi želel lepega nasmeha, kajne?

Dobra novica je, da si lep nasmeh lahko uredimo v prav vsakem starostnem obdobju.

Dobra novica je, da si lep nasmeh lahko uredimo v prav vsakem starostnem obdobju. Pri tem je seveda potrebno upoštevati posebnosti zdravljenja odraslih. Rastni potencial se je pri starejših pacientih že ustavil, s tem pa se razpon možnih načinov zdravljenja v primerjavi z najmlajšimi pacienti nekoliko omeji. Brez skrbi, tudi za odrasle seveda obstaja kar nekaj odličnih načinov zdravljenja, a o tem nekoliko kasneje. Pri odraslem pacientu ortodont pred samim začetkom in izbiro zdravljenja najprej preveri morebitno prisotnost bolezni obzobnih tkiv, ki je pri nas v Sloveniji v lažjih ali težjih oblikah prisotna pri večini odrasle populacije. Paradontalne bolezni povzročajo umik kosti in premik zob, s tem pa se z leti naš nasmeh lahko spremeni v tako imenovani pahjlačast nasmeh, pri katerem se zobje zaradi sile jezika razprejo in premaknejo naprej. Med zobmi nastanejo prepoznane vrzeli, pogosto opazimo tudi štrleče zobe. S pomočjo ortodontskega zdravljenja se lahko tudi tak nasmeh povrne v prvotno stanje, z dolgoročnim in nadzorovanim zdravljenjem pa nato dosegamo dolgoročno vzdrževanje stanja. Pri odraslih pacientih je ortodontsko zdravljenje lahko tudi del celostne obravnave v fazi predprotetične priprave, ki včasih celo zmanjša potrebo po mostičkih, s celostnim ortodontskim zdravljenjem pa zdravimo tudi manjše težave, kot je nepravilen ugriz.

Z izbiro nevidnega zobnega aparata boste svoje ortodontsko zdravljenje lahko “skrili”

Tehnološki razvoj na področju ortodontije danes pacientom ponuja številne načine zdravljenj, tudi praktično nevidne, skrite zobne aparate. Pacienti lahko izbirate med nesnemnimi in snemnimi zobnimi aparati, med katerimi je zadnje čase najbolj priljubljen Invisalign. Z izbiro nevidnega zobnega aparata boste svoje ortodontsko zdravljenje lahko “skrili” in se s tem izognili skrbi, da bo nošenje aparata vplivalo na vaše siceršnje zasebno in poslovno življenje. V naši ordinaciji posebno pozornost namenjamo čim bolj udobnemu načinu zdravljenja, s katerim naše paciente pripeljemo do želenega lepega nasmeha. Pri tem skrbimo tudi za transparenten način poteka zdravljenja, znotraj katerega si naši pacienti lahko izberejo tudi najprimernejši način plačevanja, med drugim tudi obročno plačevanje. Več o tem si lahko preberete tukaj. Pot do novega nasmeha je torej veliko bolj enostavna, kot si morda danes predstavljate. Do prvega koraka, prvega pregleda pri meni, pa vas loči le izpolnitev kratkega obrazca. Se kmalu vidimo, kajne?